Raskrsnica "Mala Slavija" u starom Košutnjaku uništena rekonstrukcijom posle više decenija dobre funkcionalnost i lepog izgleda pod imenom "unapređenje"

 
 
 
 

     Izmenjen izgled i funkcionalnost raskrsnice zvane "Mala Slavija" u starom Košutnjaku
     Sada je manje funkcionalna, manje logična, onemogućava snabdevanje i održavanje komunalnog reda, delom ugrožava saobraćaj i ružna je, tvrde starosedeoci i posetioci


   Sredinom decembra prošle godine su po nečijem nalogu ponovo započeti radovi na izmeni oblika raskrsnice "Mala Slavija" ispod Doma zdravlja Rakovica u naselju stari Košutnjak. Starosedeocima ovog kraja je ta raskrsnica decenijama bila dobra i korisna. Njeno originalno rešenje, lep izgled sa nakada posađenim cvećem u sredini, funkcionalnost i uspešna ekspolatacija zajedno sa pripadajućim ulicama potiče s'kraja 60-tih godina prošlog veka kada je i napravljena. Ove izmene se odnose na samu raskrsnicu i jednu pripadajuću ulicu, dok druge ulice ostaju nepromenjene. Kada su žitelji okolnih ulica primetili radnike i mehanizaciju kako u nedelju započinju radove, pokušali su da saznaju o čemu se radi. Dobijeni odgovor od predradnika je bio da Beograd Put izvodi ove radove ali da nemaju ni projekat ni dozvolu, da nemaju da ih pokažu na uvid, ali da imaju crtez na papiru nacrtan slobodnom rukom koji su i pokazali. Nemaju saznanje ni zašto ni po čijem nalogu se radovi izvode. Odmah je usledila prijava inspekciji da su na ovoj lokaciji započeti radovi bez projekta i dozvole, ali se po običaju na ovu prijavu niko od nadleznih nije ni odazvao ni odgovorio. Radovi su zatim nastavljani za 7 dana, sledeće nedelje, u neradan dan, pa onda opet za 7 dana, za vikend, i tako dalje. Crtež, radovi i informacije dobijene iz razgovora sa radnicima su ukazivali na loše rešenje raskrsnice. Još se saznaje da su se neke komšije obraćale opstinškim organima i izjašnjavale da ovakvo rešenje nije dobro, da je loše, nepregledno i neprihvatljivo, i tražili obustavu radova i izmenu rešenja. Veoma je očigledno, kažu žitelji ovog kraja, da svakome ko je znao prethodno rešenje ove raskrsnice, da novonastali oblik i novo rešenje nije ni dobaro, ni logično, ni lepo, ni funkcionalano, niti vodi računa o potrebama ljudi koji ovde žive, ni komunalnom stanju ovog kraja. Ta se promena može nazvati raznim imenima ali unapređenjem nikako.

   Kroz pet ulica koje se tu sučeljavaju već decenijama se uspešno odvija saobraćaj bez udesa i nezgoda. Pored pešaka, automobila, većih vozila pa i autobusa, ovim ulicama se decenijama uspešno saobraćaju i kamioni za snabdevanje, veliki kamioni od preko 10 kubika za dovoz i odvoz različitog materijala, za dovoz ogrevnog materijala za privatne kuce sa dvorištem većinom sagrađene od 1920 do 1990, za velike cisterne sa gorivom za grejanje ili sa vodom za pranje ulica ili sa pijaćom vodom. Naravno, podrazumevaju se i nezaobilazni kamioni za čišcenje ulica i odnosenje smeća. Ovom izmenom pomenute raskrsnice, kao i izmenom toka saobraćaja kroz pripadajuće ulice, ovakav se saobraćaj nekima toliko olakšava da po običaju mogu i da jurcaju, nekima se otežava, a nekima i sasvim onemogućava. Najgore je onima koji tu stanuju jer te ulice koriste više puta dnevno. Da li je to nečija privatna želja i plan da pojedini starosedeoci ovog naselja ostanu bez mogućnoti snabdevanja gorivom za grejanje svojih kuća, kao i bez drugh neophodnih i potrebnih radnji koje su do sada mogli neometano da obavljaju? Da li je to još jedan deo plana, pored ostalih činjenja i nečinjenja, da se pojedini starosedeoci proteraju sa svojih decenijskih ognjista zbog nečijih "viših" ciljeva? Da li je to samo bahatost, nemar i neznanje? Cisterne za pranje ulica sada više ne mogu da peru pojedine ulice jer će to sada biti prosto nemoguće. Voda uzbrdo nikako neće da teče čak ni kada se peru ulice! Dok jezera sa prljavom, kako kišnom tako i izlivenom fekalnom vodom u najnižim tačkama naselja nikada ne presušuju zbog loše nivelacije ulica, loše postavljenih odvoda, te zagušene i loše dimenzionisane kanalizacije koju niko od nadležnih organa godinama neće da reši pored višestrukih molbi i upozorenja građana, sada im se i funkcionalnost ulica očito namerno umanjuje, pa samim tim i vrednost njihovih nepokretnih imovina. Dok divlju gradnju koja dodatno pogoršava lošu komunalnu situaciju u ovom kraju nadležni neće da spreče i ruše jer je izgleda u njihovom interesu, sada ovom izmenom čak onemogučavaju i pranje pojedinih ulica i održavanje osnovnog komunalnog reda. Neke ulice su sada proglašene jednosmernim a druge su ostale dvosmerne iako su sve iste širine i istog trotoara. Zašto su sada odjednom neki građani privilegovani u odnosu na druge koji su ugroženi i bez razloga im je otežano kretanje vozilom, onemogućeno snabdevanje pa samim tim i življanje. Činjenica je da su sve ove ulice isth ili veoma sličnih fizičkih karakteristika od svog nastanka pa do danas, i da su decenijama bile dobre i korisne žiteljima ovog kraja. Sada ih neko na silu menja protivno interesu gradjana koji ovde žive. Da li je to samo namerno razbacivanje novca gradjana protiv njohove saglasnosti, protiv njihovih potreba i interesa, ili je nešto drugo u pitanju?


Kao što je onda i predpostavljeno, prethodne izmene ove raskrsnice iz maja 2018. godine su samo još jedan pokazatelj nečije očigledno loše namere po lokalno stanovništvo.

Progledajte stranu o pokušaju prepravke raskrsnice iz 2018. godine Link

Pogledajte mape pokušaja izmena saobraćajnice iz 2108. godine Link

   Mala Slavija na Google Maps Link- Ovako raskrsnica izgleda posle promena. (Klik na sliku za detalje i uvećanje)

Mala Slavija n20 - Google Maps Mala Slavija n21 Mala Slavija n22

- Komplet slika posle promena:   u izradi ...

- Ovako je raskrsnica izgledala pre promena. (Klik na sliku za detalje i uvećanje)

Mala Slavija - Mapa 20 Mala Slavija 21 Mala Slavija 22

- Komplet slika pre promena:   Slika 1 - Slika 2 - Slika 3 - Slika 4 - Slika 5 - Slika 6 - Slika 7 - Slika 8 - Slika 9 - Slika 10 - Slika 11


Svakako da za žitelje ovog kraja postoje još lošija rešenja koje naravno mogu i da očekuju. Sa druge strane, očigledno je da staro, dobro, logično, pregledno, funcionalno, lepo, pa samim tim i sigurnije rešenje za ovu raskrsnicu ne odgovara nekome ko ne stanuje u ovim ulicama. Prva od više žalbi i protesta je uložena 17.12.2019. godine a organi vlasti su sada na potezu. Do polovine februara nema nikakvog odgovora. Šta će se dalje dešavati videćete i proceniti sami.

 

#Obmane #MalaSlavija #Kosutnjak #Raskrsnica #Bahato

^ Top ^


www.obmane.com