Kružni tok "Mala Slavija" nije "kružni tok" kažu stručnjaci Sekretarijata za saobraća, i to je sve

 
 
 
 

     Novi i izmenjeni uslovi kretanja saobraćaja u raskrsnici zvanoj "Mala Slavija" u Starom Košutnjaku zbunjuju vozače i stvaraju opasne situacije

Ne radi se o nazivu iako nekome tako izgleda!


Pogledajte mape saobraćajnice Mape Mala Slavija

Dodatak 2020: Raskrsnica "Mala Slavija" u starom Košutjnaku nažalost konačno uništena Mape Mala Slavija


   Krajem aprla i početkom maja meseca u dva navrata su postavljanji novi saobraćajni znaci i izmenenjeni pravaci i smerovi kretanja saobraćaja u raskrsnici zvanoj "Mala Slavija" u naselju stari Košutnjak ispod novog Doma zdravlja Rakovica. Tu se fizički sučeljava pet ulica sa tri različita imena. Taj oblik raskrsnice, gde su sve ulice bile dvospmerne, datira još od kraja 60-tih i počekta 70-tih godina prošlog veka kada je i napravljen, i od kada je aktivno u upotrebi uz minorne izmene. Zbog svog oblika, signalizacije i načina odvijanja saobraćaja tada je nazvan Mala Slavija. Na Google Maps se i sada vidi kako je Mala Slavija do pre neki dan izgledala. - Mala Slavija na Google Maps - Na žalost, pored sve želje, priložene fotografije ne mogu realno da dočaraju situaciju na licu mesta.

- Ovako je saobraćajnica izgledala pre promena. (Klik na sliku za uvećanje)

Mala Slavija 1 - Google Maps Mala Slavija 3 Mala Slavija 1

- Komplet mapa pre promena: Mapa 0 sa Google Maps - Mapa 1 sa oznakama snimaka

- Komplet slika pre promena:   Slika 1 - Slika 2 - Slika 3 - Slika 4 - Slika 5 - Slika 6 - Slika 7 - Slika 8 - Slika 9 - Slika 10 - Slika 11

Mala Slavija 5 Mala Slavija 8 Mala Slavija 11

   Iz nekada kružnog toka ovaj deo saobraćajnice je pre neki dan isključivo znaima pretvoren u nešto nejasno i nelogično, u nešto što zvaničnici nazivaju raskrsnicom. Sada su tri od pet ulica jednosmerne, dve su dvosmerne a geometrijski nije ništa izmenjeno još od nastanka. Vozači i prolaznici sada staju, gledaju i čude se novoj siglanizaciji i novonastaloj situaciji, a neki se i krste. Neki vozači su s'pravom uznemireni i gube živce, sviraju, viču i svađaju se sa onim drugim koji sada nailaze u kontra smeru. Tu se sada nalazi 18 saobraćajnih znakova koji stvaraju pravu zbrku i opasne situacije u saobraćaju. Pored svih 18 znakova na malom prostoru situacija i dalje nije sasvim definisana i jasna. U tu raskrsnicu sa krugom u sredini, iz pravca Doma zdravlja nizbrdo se sada ulazi sa leve strane bivšeg kružnog toka odake su vozila do sada samo izlazila, dok se regularno ulazilo sa desne strane kruga kao i u svaki kružni tok. Ulazak sa desne strane kruga kojim se do sada ulazilo u raskrsnicu izgleda nije zabranjen. Vozači koji voze uzbrdo prema Domu zdravlja i žele da skrenu desno, sada ne znaju da li da to urade sa desne ili sa leve strane kruga jer za to ne postoje znaci dok sve izgleda kao kružni tok. Takođe, vozači iz drugih ulica, osim dve gde je to označeno, ne znaju da li da se kreću sa leve ili sa desne strane kruga u raskrsnici i odakle će da se pojave vozila iz onih drugih ulica. Ako je kružni tok jasno im je. A ako nije? Da li jeste kružni tok ili nije? Šta i kako sada? Takođe ne postoje ni znaci prvenstva za pojedine pravce i smerove. Da li sada važe pravila za kružni toki ili neka druga? Koja sada važe? Neko bi rekao da nedostaje još nekoliko saobraćajnih znakova čijim bi se dodavanjem ukupan broj znakova popeo na preko 20 za jednu raskrsnicu, a sve to umesto jednog logičnog i jasnog znaka za kružni tok u kome se odavno znaju pravila. Situacija za pešake takođe nije ni najmanje jasna ni dobro označena. Nekoliko znakova za pešački prelaz postoji ali bi se moglo reći da su na pogrešnom mestu. Neki znaci su tako postavljeni da se ne vide sve dok im se ne priđe na dva metra.

- Ovako saobraćajnica izgleda posle promena. (Klik na sliku za uvećanje)

Mala Slavija - Mapa n2 Mala Slavija n2 Mala Slavija n1

- Komplet mapa posle promena: Sve mape Mape Mala Slavija

          - Mapa 2 - Mapa 2a - Mapa 2b - Mapa 2c - Mapa 2d - Mapa 2e - Mapa 2f - Mapa 2g - Mapa 2h - Mapa 2i

- Komplet slika posle promena:   Slika n1 - Slika n2 - Slika n3 - Slika n4 - Slika n5 -   -   - Slika n8 -   - Slika n10 - Slika n11

Mala Slavija n5 Mala Slavija n8 Mala Slavija n11

   Koji je pravi razlog postavljanja ovolikog broja znakova koji prave zbrku i ko ih je tako isplanirao nisam uspeo da saznam. Da li smo kao gradjani nedostojni tih informacija? Da li je u pitanju samo novac ili nečija privatna želja, interes, hir ili je običan nemar? Da li je u pitanju namerno stvaranje opasnih situacija u saobraćaju umesto povećavanja sigurnosti, pojednostavljivanja i pomoći gradjanima u saobraćaju koji može da bude opasan po život? U pokušajima da skrenemo pažnju na napravljenu zbrku i povećanu opasnost poslate su prijave Beokom-u preko Twitera:

- Prijava 1 - Prijava 2 - Prijava 3 - Prijava 4 -

   Od zvaničnika sam na ponovljene prijave dobio samo kratak odgovor da pomenuta saobraćajnica nema status kružnog toka nego raskrsnice.

Odgovor Sekretarijata za saobracaj
  I to je sve!
  Da li je tu prikazana sva briga za bezbednost učesnika u saobraćaju!
  Izgleda nemoguće! Gde je tu stručnost, odgovornost, profesionalnost, pažnja?
  Ne bi me čudilo da posle svega iz inata proglase još neku ulicu jednosmernom ili naprave neku još goru kombinaciju.
  Umesto da isprave situaciju i kazne počinioce oni preko volje daju samo ovaj kratak odgovor!
  Lošim i nelogičnim rešenjima navode građane da prave prekršaje i sudare a oni naplaćuju kazne.
  Posle se kao čude. I tako za sve ostalo. Čast i zahvalnost retkim izuzetcima. Ovo nije put napretka.

Mora da postoji logično, jednostavno, pa samim tim i sigurno rešenje za ovu saobraćajnicu. U suprotnom ... procenite sami.

 

#Obmane #MalaSlavija #Kosutnjak #Raskrsnica #Bahato

^ Top ^


www.obmane.com