Obmane!

Apache
Blog i blogeri - Kuda vodi blogosfera?

Sajt bez mnogo sličica, banera, šarenih laža i reklama
Sima Mraović
 
 
 

 

- -

Blogerka Maja Petrović obmanula javnost i medije

   U raznim medijima se pojavila neobična, ali po sadržaju i naslovu potpuno netačna vest o blogerki Maji Petrović, kako ona navodi "kuvarici" bloga "Vitki gurman". Autorka pomenutog bloga se našla na sudu zbog uvreda, govora mržnje i javnog poziva na linč putem svog bloga. Tako na Net-u možete da pronadjete vesti pod izvrnutim nazivima poput:
"Blogerka na sudu zbog kritike Dijamant margarina" [vesti.rs], [luftika.rs] ...
"Blogerka na sudu zbog teksta protiv reklamiranja margarina" - [naslovi.net], [bizlife.rs], zatim [novaenergija.rs] itd.

No, poznavajući slučaj iz najbližeg ugla, ispravan naziv ove vesti može da bude samo:
"Blogerka na sudu zbog vređanja, govora mržnje i javnog poziva na linč"

   Naime, blogerka je na svom blogu objavila i mesecima javno držala članak pod nazivom "Sramna saradnja - kompanija "Dijamant" i dr Tatjana Mraović" čiji originalni sadržaj možete da vidite na ovim linku. U tom tekstu je izrekla veoma pogrdne reči koje nedvosmisleno i bez kolebanja možemo da svrstamo u, najblaže i prosto rečeno "vređajuće i nedozvoljene", bez dalje konsultacije stručnjaka iz te oblasti. Vest se proširila pa su pojedini čitaoci dobronamerno komentarima pokušavali da upozore autorku teksta i ukažu na činjenice. I pored negodovanja i neodobravanja takvog načina pisanja od strane nekih čitalaca, blogerka vrši cenzuru ne odobravajući objavljivanje njihovih komentara na svom blogu jer naravno ima potpunu kontrolu nad svojim blogom, dok objavljuje samo komentare koji joj idu u prilog, a to je, širenje mržnje. Ismeva se i ruga pojedinim čitaocima bloga sve dok vest o tužbi nije doprla do nje. Tada preko Net-a prvo prijatelje pokušava da ubedi da to nije uvreda, da je uvredila krompir a ne ličnost, a potom hitro menja i prepravlja sadržaj teksta i počinje po društvenim mrežama i medijima da obmanjuje prijatelje i tvrdi da je nepravedno napadnuta zbog dobronamerne kritike domaćeg proizvodjaca margarina, da tu nema nikakvog vređanja, govora mržnje i ružnog ophođenja, i da je niko prethodno nije upozoravao. "Pružalac usluge njenog bloga" po obaveštenju o neregularnosti na njegovom hostu drsko odgovara da tu nema nikakvog vređanja jer je to blog o gurmanlucima i da nije odgovoran za to što njegov korisnik nešto ružno radi na njegovom hostu. Čak se i podsmeva i vređa putem svog naloga na društvenim mrežama.

   Blogerka zatim na svojstven način obmanjuje javnost putem raznih medija, glasina i putem svojih prijatelja. Pravi potpunu zamenu teza, jadikuje, pravi od sebe nedužnu žrvu, proglašava se napadnutom i proganjanom od strane "visokih" i moćnih ljudi kojima ona ovim tekstom pravi komercijalnu štetu. Nigde ne pominje da je vređala i pisala veoma ružne stvari, da je opominjana, tvrdi da u stvari tako treba pisati tekstove, ne pominje da je u stvari ne tuži kompanija čije reklame kritikuje i koja po njenom predstavljanju ima razloga za tim, nego tvrdi da je to u stvari marketinška kampanje protiv nje i "cenzura medija".

   Pojedini mediji čak bez provere situacije, na reč poverenja ili reč prijateljstva, objavljuju članke i intervjue o nedužnoj i napaćenoj blogerki i time dodatno obmanjuju javnost. Ne upuštaju se u činjenice, ne upuštaju se u istragu, ne interesuje ih druga strana nego se lagano i bez odgovornosti, jednostrano pozivaju na "slobodu medija". Tu je sve dozvoljeno!

   Ovo je jos jedan od primera obmane javnosti kroz medije u kojima je izgleda stvarno sve dopušteno i nekažnjivo. Prava meka za pojedince. Da ste nekome uputili slične reči uživo, na ulici, lako bi dobili visoku novčanu kaznu ili završili u zatvoru i dobili dosije pa čak i za mnogo sitnije uvrede. Ovako, u medijima, sve je dozvoljeno i svrstano pod "sloboda medija".

   Ako pročitate i komentare pojedinih čitaoca i obožavaoca, shvatićete da su ili potpuno obmanuti ili slepo zadojeni mržnjom od strane blogerke. Po neki, pored čestitanja, drsko i ponosno komentarišu, navodim: "Zanimljiv slučaj koji će ostati kao primer šta se i kako dešava u ovakvim situacijama, kada neko tuži blogera".

   Ko je i od koga u ovom slučaju napadnut, izvredjan, oštećen i psihicki povređen meni je veoma jasno. Postavljam sebi pitanje koliko je ovakvih i sličnih slučajeva po medijima gde obični građani ne mogu da se oglase i nađu na prvim stranicama Googla. Zašto su građani prepušteni sami sebi i nezaštićeni od države? Do kada ćemo trpeti ponižavanje i kom mediju ćemo ubuduce verovati? Ko se ovde oglušio o istinu i zašto?

  - Pročitatjte više o blogerima - Kako i zašto je blog postao javna pljuvaonica bez odgovornosti
  - Pogledajte tehnikalje ovog slučaja


^ Top ^

#Obmane

www.obmane.com