Kako mali perica zamišlja internet

U petak popodne me je dočekao jedan zanimljiv mail sa oznakom important + zahtevom za potvrdu čitanja (read receipt).
Sadržina maila je ispod
Pokušaj 1
Kao što se može videti iz maila, osoba B (B kao budaletina), mi nalaže da momentalno ugasim klijentski sajt zbog sadržaja koji se nalazi na njemu. Pritom, klijentski sajt nema veze ni sa politikom, ni sa ekonomijom, niti sa nekim bitnim državnim, i državničkim pitanjem.
Osoba B, se poziva na nešto što naziva “osnovna pravila ponašanja na internetu” i konstatuje da to nije dozvoljeno. Kako ja za sve ove godine nisam nikad imao prilike da se upoznam sa tim “pravilima”, a nisam ni čuo za njih, šaljem mail sledeće sadržine:
Pravila ponašanja? Se to maže na 'leba?
Nadajući se da će nakon objašnjenja priča biti gotova... Kad ono... međutim...
Nemoj da se šališ, s'čuo, će budeš odgovoran!!!!!
Nakon toga dobijam još jedan šturi, nedefinisani odgovor u kome se konstatuje da:
1) Pod govor mržnje spada i kritičko iznošenje činjenica 2) Ne moram da se šalim na tu temu 3) Nije dozvoljeno kritikovati bilo koga 4) Da samim hostovanjem sajta snosim odgovornost
Naravno - nijedna od gornje tvrdnje nije tačna... Što naglašavam u e-mailu

Da nam budu jasne neke stvari po pitanju odgovornosti...

Poenta je sledeća:

Na vaš sajt možete da kačite u suštini sve što hoćete (naravno, da je u skladu sa važećim zakonima države čiji ste državljanin), a osim ako ne kršite nečije autorsko pravo, sadržaj ostaje na sajtu, sve dok vi ne dobijete sudsku naredbu da sadržaj uklonite, ili dok vaš hosting provajder ne dobije sudsku naredbu da sporni sajt “ugasi”.
Ovo kačim jer je u pitanju bedni pokušaj cenzure teksta na sajtu vitkigurman.com, gde nema ni G od govora mržnje. Osoba koja je slala mail je očigledno računala da zveckanjem “pravilima ponašanja” i spominjanjem “govora mržnje” može da sadržaj ukloni sa neta...
Tough luck, champ, mene je učio Ptiki.
Addendum 1. Ne, osoba iz maila nije Tanja Vehovec, niti bilo ko povezan sa njom, niti ovo ima veze sa Tonus hlebom.Anže Rogelja, Gordana Radisavljevic, Sanja Bilinović and 55 others like this.
Comments
Marko Gligorijević
Marko Gligorijević Pre par godina napravio sam sajt koji skuplja rezultate neke online igrice, iz zvaničkih podataka sa tog sajta i formira odredjenu statistiku. Reklo bi se, ništa nenormalno.
Za oko godinu dana dobio sam raznorazne komentare, pohvale, pretnje i slično,
...See More
Remove
Дарко Дражовић
Дарко Дражовић Али најјачи је део овај са "Надлежне институције су већ обавештене". Па ако су обавештене шта којкурац ме онда смараш да губим време на дискусију, пусти надлежне да одраде посао. Мој одговор би у овом случају био: "Поштовани, пошто су надлежне службе већ обавештене, онда одјебаус. Срдачно ваш...."
Remove
Aleksander Segedi
Aleksander Segedi Ja ih lepo uputim na moj sajt www.siši.ga - da se siti napasu!!!
Remove
Maja Petrovic
Maja Petrovic Ovo ima veze sa mojom sajtom i tekstom o doktorki sa VMA koja reklamira margarine za kompaniju "Dijamant". Kad dokažeš da neko priča neistinu, umesto da je kompanija skloni ili da se sama skloni - oni rade ovakve stvari.
Remove
Predrag Supurović
Predrag Supurović "Na vaš sajt možete da kačite u suštini sve što hoćete (naravno, da je u skladu sa važećim zakonima države čiji ste državljanin), a osim ako ne kršite nečije autorsko pravo, sadržaj ostaje na sajtu, sve dok vi ne dobijete sudsku naredbu da sadržaj uklo...See More
Remove
Dejan Nikolic
Dejan Nikolic Ako prodje, prodje
Remove
Урош Недељковић
Урош Недељковић Дај га мени следећи пут па да правимо студију случаја на радост свих присутних
Remove
Ognjen Šestić
Ognjen Šestić Razočarao sam se kod onog dela: nema veze sa Tonus hlebom. Jebeš slučaj koji nema veze sa Tonus hlebom frown emoticon
Remove
Nikola Marković
Nikola Marković нисам улазио у нотес 100 година... лепо су га средили, буквално можеш да блогујеш на њему џД
Remove
Nataša Aćimović Knežević
Nataša Aćimović Knežević Margarinska mafija smile emoticon
Remove