Legalizovanje divlje gradnje u izgradnji ili ...
u Beogradu legalna divlja gradnja
- Apel za pomoć i rušenje DG u toku izgradnje -

 

Došli divlji i teraju domaće


dozvoljen jedan - zida se treći sprat +

Iz svega opisanog i navedenog u daljem tekstu, lako bi se moglo zaključiti da su u Beogradu, starosedeoci naselja Stari Košutnjak kao domaći, oštećeni po više aspekata i divljom gradnjom proterivani sa svoje dedovine i očevine zarad nečega. I to uz čiju pomoć...

Ovih dana se na moje oči, dokumentovano fotografijama i detaljima odvija jedna od, reklo bi se obmana, ili kako god dali ime tom veoma ružnom, krajnje bezobraznom, bezobzirnom i nedozvoljenom događanju. Bilo bi višestruko zgodno istražiti i objaviti slučaj te obavestiti javnost o ovim događanjima koji se ovog trenutka i još uvek neometano odvijaju bez izgleda da će neko od nadležnih reagovati i sprečiti nedozvoljenu i bespravnu, divlju gradnju.

Celo naselje Košutnjak datira sa samog početka 20-og veka, kojim je još Kralj Petar voleo da šeta zbog lepih ulica, drvoreda, kuća i uređenih bašti. Staro naselje čine porodične kuće ređe prizemnog tipa, a najčešće kuća sa przemljem i jednim spratom u dvorištu.

Kosutnjak Natoseviceva 22
Natoševićeva ulica, Stari Košutnjak. Kliknite na sliku za uvećanje

U naselju Košutnjak, ulica Natoševićeva 22, opština Rakovica, gde su predviđene samo porodične stambene zgrade, privatne kuće, na mestu prelepe zgrade iz 20-tih godina prošlog veka čije su prave gazde preminule, niče nova stambena zgrada. Po priloženom, tu nije predviđena porodična kuća već stambena zgrada sa dvanaest (12) stanova koja je po planu trebalo da bude zdrada tipa Pr + 1 + Pk (prizemlje + sprat + potkrovlje) što je u visinu najviše dozvoljeno urbanističkim planom, a čiji se crtež i podaci jasno vide na panou koji je okačen prvog dana početka radova 28.04.2016. Nema podataka o ukupnoj povešini objekta, broju stanova, datuma o početku i kraju radova itd.

Kosutnjak Natoseviceva 22 Kosutnjak Natoseviceva 22

Kosutnjak Natoseviceva 22
28.04.2016. Natoševićeva 22, pano sa podacima. Kliknite na sliku za uvećanje
NAMENA I POVRSINA OBJEKTA: STAMBENA ZGRADA
Natoševićeva br. 22
Pr. + 1 + Pk.
BROJ KATASTARSKE PARCELE: K.P. 281 KO
Stara Rakovica
INVESTITOR: "MARINA TECH" d.o.o.
ODGOVORNI PROJEKTANT: Slavko Eror d.i.a.
PROJEKTNU DOKUMENTACIJU IZRADIO: "KAMGRAF"
Trgovačka 6, Beograd
IZVODJAC RADOVA: "L.U.K.D. Gradnja" s.z.r.
Ljubiše Jelenkovića br. 73 c, Beograd
Dejan Mitić, preduzetnik
ODGOVORNI IZVODJAC RADOVA: Olivera Milićević d.i.g.
br. lic. 414 G 923 12
VRSILAC STRUCNOG NADZORA: Vladan D. Milicević d.i.g.
br. lic. 410 F 484 11
RESENJE O GRADJEVINSKOJ DOZVOLI: Br. 351-245/2015
KONTAKT TELEFON 064 866 75 10

Da napomenem da u celoj ulici ima deset (10) porodičnih kuća i da je cela postojeća komunalna infrastruktura predviđena za takvu namenu a ne za tri puta više od toga, i da je kao takva inače već preopterećena i zagušena. Umesto dosadašnjih 10 sada još dodatnih 22, što je najmanje 32 stambene jedinie po nečijoj privatnoj želji i planu! Pa čak i za samo 10 dodatnih jedinica preopterecenje je više nego duplo za već prezagušenu infrastukturu.
Zgrada je ubrzo narasla do predviđenog prvog sprata, izlivena ploča iznad njega, i tada je bilo za očekivati da će početi izgradnja potkrovlja sa dozvoljenom visinom prednjeg zida od 0.9m. U donjem desnom ćosku fotografije se i dalje vidi prvi pano sa crtežom i nepotpunim podacima buduće zdrade. Ali tu nije kraj!

Kosutnjak Natoseviceva 22

06.06.2016. Zgrada u Natoševićevoj 22 sa starim panoom u donjem desnom uglu i izlivenom pločom prvog sprata
na koju treba da ide zid potkrovlja visine 0.9m.

Tada se stari istaknuti pano iznenada menja novim, a zgrada nastavlja sa gradnjom celog drugog neplaniranog sprata. Na novom panou nedostaje još više podataka nego na starom, pa nema informacija o tipu zgrade, spratnosti, površini, investitoru i ostalim neophodnim podacima. Gotovo automatski, zgrada sada narasta u visinu.

Kosutnjak Natoseviceva 22

09.06.2016. Natoševićeva 22, novi pano bez starih a i novih neophodnih podataka. tel. 064 866 75 10

Situacija postaje sumljiva i preti da ugrozi regularan tok, pa već sutradan, 10.06.2016. u prepodnevnim satima biva prijavljena opštinskoj građevinskoj inspekciji, kako telefonskom prijavom, tako i email-om na obe email adrese za prijavljivanje uočenih nepravilnosti, a koje su objavljene na zvaničnom sajtu Opštine Rakovica
- Odsek građevinske inspekcije | Opština Rakovica a zatim i
- Sekretarijat za inspekcijske poslove | Beograd
- Ministarstvo graevinarstva saobraaja i infrastrukture

Kosutnjak Natoseviceva 22

09.06.2016. Zgrada sa izlivenom pločom prvog sprata i novim panelom u donjem desnom uglu.

Opštinska i gradska inspekcija i pored višestrukih telefonskih poziva starosedeoca i obaveštavanja da se gradnja neplanirano nastavlja, danima ne izlazi na teren niti daje ikakva obaveštenja o obavljenom pregledu na terenu, osim odgovora telefonskim putem da je slučaj prijavljen. Zgrada u međuvremenu narasta na nedozvoljenih Pr + 2 + Pk. U anonimnom pozivu na broj telefona objavljenom na panou, zna se cena kvadrata i već se nudi prodaja stanova na drugom, trećem pa i četvrtom spratu. Koliko će ih biti? Da li pogađate? Niti je porodična kuća nego višespratna stambena zdrada sa više od dvadeset stanova (22) sa mnogo kvadratnih metara ukupne površine! I sve to na divlje pa predviđeno za legalizaciju (u izgradnji)! Da li Zakon odobrava legalizaciju objekata koje ćete graditi ili ih upravo bespravno gradite? A šta ako su neki stanovi predviđeni za poklon nekome ko može preko veze da legalizuje zgradu?

Kosutnjak Natoseviceva 22

15.06.2016. Iako je dozvoljen samo prvi sprat, neometani ubrzani radovi su u toku - Natoševićeva 22.

Gotovo je očigledno da postoji višestruko narušavanje uslova pa i nešto više od toga. Inspekcija i dalje ćuti i ne izlazi na teren. Da li je plaćena da ćuti? Kuda i šta dalje? Kome dalje prijaviti? Kome se žaliti? Ko je oupšte nadležan ako ne nadležni organi? Da li će investitori upotrebiti nedozvoljena sredstva da zaštite svoju bespravnu investiciju, verovatno je da hoće? Da li je bezbednost starosedeoca i njihovih objekata i imovine ugrožena od istih? Koji je jedini logičan sledeći korak? Zahteva se vraćanje objekta na prethodno, zakonom propisano stanje. Realno gledano ni dodatnih 12 stanova nije prikladno ovom delu naselja.

Kosutnjak Natoseviceva 22

17.06.2016. Više puta prijavljeno inspekcijama i niko ne reaguje - radovi svakodnevni - Natoševićeva 22.

Položaj sunca je najviši 22. juna a najniži zimi, samo 21.5 stepeni. Po jednostavnom proračunu, podizanjem još jednog sprata na ovom objektu, apsolutno (100%) će onemugućiti direktnu sunčevu svetlost svim sadašnjim i budućim stanarima postojećeg objeta preko puta ulice u periodu od septembra do marta, a u letnjim mesecima ga veoma drastično umanjiti. Objekti preko puta su kuće u kojima žive ljudi, a građene su po planu i useljavane u periodu od 1920-1960. godine. To znači da, ako zidanje bude zaustavljeno na nedozvoljenih Pr+2+Pk, da će ukupna količina svetlosti svim sadašnjim i budućim starosedeocima tog i susednih objekta biti uskraćena za svih 75% na godišnjem nivou. Da li će preostati i tih nedovoljnih 25%? Očigledno neće. Na kraju, koliko se time bespravno umanjuje vrednost ugroženih parcela tj njihovih vlasnika i njihovih naslednika tj njihovih osnovnih prava i uslova života?

Kosutnjak Natoseviceva 22

18.06.2016. Juče ploča, danas ubrzani radovi na trećem spratu, radi se i vikendom - Natoševićeva 22.

Gde je tome kraj? Zida se i treći sprat. Prolaznici gledaju i krste se, ne veruju. Da li je ikoga briga? Ko je dužan da štiti interese građana? Da li su počinioci sada srećni pa se naslađuju time što uništavaju generacije nečijih sunarodničkih porodica? Pitam se, imaju li oni porodicu, decu, unuke? Očigledno je da ih interesuje isključivo samo lična protivzakonita korist. Da li sve zdravo i dobro treba uništiti i pregaziti, i zarad kojih viših ciljeva? Kuda mi to idemo? Kakvu mi to poruku šaljemo mladim generacijama ovim ne-činjenjem?

Kosutnjak Natoseviceva 22

20.06.2016. Treći sprat pri kraju, deset dana od prijave a nadležni ne reaguju - Natoševićeva 22.


22.06.2016. Građevinari i dalje na objektu, neometani radovi u toku - Natoševićeva 22.

Kosutnjak Natoseviceva 22 Kosutnjak Natoseviceva 22 Kosutnjak Natoseviceva 22
Kosutnjak Natoseviceva 22
Kosutnjak Natoseviceva 22 Kosutnjak Natoseviceva 22
Kliknite na sliku za uvećanje. Imena svih fotografija su u formatu IMG_DATUM_VREME.jpg

23.06.2016.
Trinaest dana je prošlo od zvaničnih prijava divlje gradnje u toku, a nadležni, kako kažu, nemaju vremena da izađu na teren. Građani ovog kraja, po više puta viđenoj praksi, dobro znaju da je za sve prethodne i mnogo manje prijave inspekcija izlazila na teren u roku od par sati. Stvar je očigledna. Da bude interesantnije, uniformisana službena lica čija je pomoć tražena u svrhu zaštite građana starosedeoca, njihove imovine i prava, intervjuišu starosedeoce pitanjem na šta se zapravo žale kada je u pitanju ova građevina? Kao da višestruke prijave o direktnom kršenju zakona i divljoj gradnji u toku nije dovoljna?

... Gradnja neometana i svakodnevni pozivi starosedeoca inspekcijama, prijave, molbe ...

27.06.2016. - Po prvi put izlazi građevinska inspekcija i konstatuje prekoračenje odobrene gradnje i obećava zatvaranje gradilišta na očigled starosedeoca.

28.06.2016. - S'obzirom da gradilište nije zatvoreno i da se divlja gradnja neometano nastavlja, stanovnici Košutnjaka ponavljaju pozive i opštinskoj i gredskoj i republičkoj građevinskoj inspekciji da izađu na teren i zatvore gradilište.

29.06.2016. - Drugi put izlaze inspektori, ovoga puta više njih, mere, gledaju i ponovo konstatuju prekoračenje, zapisuju, fotografišu. Inspektori naređuju preduzimaču da obustavi gradnju na očigled prisutnih, ali on to odbija jer mu investitor koji mu je na telefonskoj vezi, kako on kaže Marko to ne dozvoljava, te nastavlja gradnju.

30.06.2016. - Inspektori dolaze i zatvaraju gradilište postavljanjem trake, znaka zabrane, postavljaju izvršno rešenje o obustavi gradnje, zabrani ulaska u gradilište i druga dokumenta, te naređuje napuštanje gradilišta.

- Bespravni kvadrati i dalje divljaju - Politika 07/08.07.2016. strana 17

08.07.2016. petak, oko 15:30h građevinari se okupljaju na gradilištu i pored vidno istaknute zabrane ubrzano nastavljaju sa završavanjem trećeg (3) nedozvoljenog sprata. Sada već veoma uznemirene komšije susednih porodičnih kuća pozivaju inspekciju i dobijaju odgovor da je radno vreme završeno i da do sutra nema ko da interveniše. Komunalna policija na prijavu ove kriminalne radnje odgovara da nije nadležna nego građevinska inspekcija. Policija po prijavi kriminalne radnje šalje patrolu, i po dolasku na teren zatiče građevinare kako rade i postavljaju montu na vrhu građevine. Odnekuda se pojavljuje neko ko pokušava da ubedi policijsku patrolu da građevinari samo obezbeđuju gradilište, njih dvanaestak na vrhu građevine sa montama u rukama. Iza ugla, sa pristojne udaljenosti preduzimač posmatra kako se odvija situacija, telefonira i ne prilazi. Tada sa vrha ulice dolazi kamion pun monte, osnovnog materijala za izradu međuspratne ploče, ali kada konstatuje prisustvo policije, zaustavlja se, vraća u nazad i odlazi. Policajci obećavaju okupljenim komšijama da će da napišu zapisnik.

16.07.2016. subota, nešto posle 06:00h ujutru se ponovo okupljaju građevinari i spremaju se da rade, te oko 07:00h nastavljaju da ređaju montu na vrhu građevine. Građevinska inspekcija ne radi subotom. Dežurna inspekcija ne radi tako rano već mnogo kasnije. Komunalna policija je ponovo konstatovala da nije nadležna. Policija ponovo šalje patrolu i zatiče građevinare u radu na krovu. Ovoga puta na gradilištu je bio prisutan i preduzimač i gospođa koja je držala neke papire u ruci. Sa svima njima je policijska patrola obavila razgovor unutar građevine. Osim njih, na ulici se okupilo nekoliko nepoznatih građana koji nisu komšije starosedeoci. Došli su rano kada i građevinari ali samo stoje na ulici van gradilišta, gledaju i nešto međusobno pričaju.

17.07.2016. nedelja, oko 07:00h po treći put se nastavlja gradnja i scenario po sličnom principu. Razlika od jučerašnjeg je u tome što tri minuta po telefonskoj prijavi policiji i molbe da izađu na lice mesta i naprave uviđaj o nastavaku gradnje, preduzimač poziva sve radnike i oni užurbano odlaze u susedni parkić na očigled prisutnih komšija. Po dolasku policijske patrole na gradilištu zatiču tri osobe sa kojima su nešto razgovarali unutar građevine. Na napomenu komšija da je dvanaestak radnika sa građevine pobeglo iza ugla, odgovaraju da mogu da naprave zapisnik samo o tome ko je zatečen na građevini. Po odlasku policijske patrole građevinari se vrećaju na građevinu na očigled okupljenih komšija, ali samo uzimaju svoje stvari i odlaze. Ne znam samo kako može da se shvati obješnjenje prisutnog lica o tumačenju rešenja o rušenju koje drži u ruci i objašnjenja prisutnima da moraju prvo da izliju međuspratnu ploču iznad trećeg sprata, jer je ovako građevina nestabilna, pa tek onda da ruše?

18.07.2016. ponedeljak. Odlazak u opštinu, policijsku stanicu, ministarstvo, bezuspešno traženje uvida u dokumentaciju, tražanje zapisnika, izveštaja, pisanje dopisa, mail-ova, molbi i žalbi po ko zna koji put, telefoniranje i sve to umesto nekoga čiji je to posao. Tako građani umesto da se bave svojim poslom i nečim što može da plati današnje visoke račune življenja, da se usavršavaju i napreduju u svom poslu, moraju da troše svoje dragoceno vreme, sredstva, živce i narušavalju svoje zdravlja, kao i da uče i rade tuđe poslove.

19.07.2016. Posle ovakvog razvoja događaja, starosedeoci Košutnjaka sa pravom strahuju da će investitor da nastavi bespravnu gradnju jer se ni po čemu ne vidi da nadležni preduzimaju konkretne korake niti se direktno obraćaju. Neki pa opet govore da investitor traži vezu da podplati i čeka da dobije dozvolu pa da nastavi i dovrši započeto i legalizuje objekat.

20.07.2016. Interesantan je detalj koji dodatno govori sam za sebe, a to je da na projektu od oktobra 2015 stoji datum overe 02.02.2015. iako je dozvola izdata 02.02.2016. Takođe, s'obzirom da je za legalizaciju objekata građenih pre kraja 2015. godine, izmđu ostalog potreban i "projekat izvedenog objekta", u ovom slučaju neizvedenog objekta, jasno je zašto investitor silom hoće da završi bespravni objekat.

- Zidaju treći sprat da bi srušili drugi - Politika 22/23.07.2016. strana 17

- Dozvola za kuću a gradi zgradu - Novosti 23/24.07.2016. strana 28

04.08.2016. Da li to Srpska Pravoslavna Crkva (SPC) podržava bespravnu gradnju i kriminalne radnje? Investitor provocira, uznemirava i vređa starosedeoce Košutnjaka jer dovodi službeno crkveno lice da osvešta nedovršenu građevinu predviđenu za rušenje i otera zle duhove pa ceo kraj odjekuje popovim pevanjem iz prazne građevine na "očigled" komšija starosedeoca.

- . . . . .

 

#DivljaGradnja   #Kosutnjak   #Natoseviceva   #Obmane
www.obmane.com